Categories
Podcast

Conversa literària i clubs de lectura. Amb Marc Alabart.

Alguna vegada t’has plantejat muntar un club de lectura a la teva llibreria o biblioteca? Alguna vegada has volgut proposar-te com a dinamitzador d’un club de lectura? Ja en tens i vols refrescar conceptes? Avui hem convidat en Marc Alabart perquè ens parli d’una de les seves grans passions: la dinamització de clubs de lectura.

Hem posat fil a l’agulla i hem parlat de selecció, de conversa literària, de fomentar la comunitat lectora… Vaja, l’ABC dels clubs de lectura.

En Marc és mestre d’Infantil i Primària i també va cursar el Màster de Biblioteca Escolar i Promoció de la Lectura. Tot i així, s’ha dedicat especialment al món de la mediació lectora. Ha treballat en biblioteques escolars i és professor a la Universitat de Barcelona. A la vegada és formador del programa LEXCIT, crític a la revista Faristol, forma part del Consell de redacció de la revista del TATANO i fa feina al CLIJCAT com a coordinador de projectes. A més a més, encara té hores per conduir diversos clubs de lectura (especialment els de la llibreria Espolsada) i fer formacions i xerrades.

Notes a peu de podcast

El Marc Alabart ha començat el programa llegint Mussol a casa, d’Arnold Lobel
  • Remet al programa de la Lara Reyes, en el qual ja vàrem parlar de conversa literària amb infants, aquella vegada en el context escolar.

Els infants no són ximples

Miquel Desclot
  • Cita el programa de la Mireia Manresa, de com es llegeix a secundària, per parlar sobre la selecció de llibres.
  • Parla de Dime, d’Aidan Chambers, com un manual indispensable per a la conversa literària.
  • Ha parlat del llibre, El petit cuidador d’insectes, per exemplificar la seva manera de treballar.

En el tema de la lectura també està bé que hi hagi una mica de marxandatge

Jaume Centelles
  • Cita a Teresa Colomer quan diu que la literatura de ficció té uns buits intencionants que el lector ha d’omplir, per justificar perquè prefereix o li sembla més adient utilitzar ficció en els seus clubs de lectura.