Categories
Podcast

Explicar la guerra amb la LIJ (no és tan fàcil). Amb Ana Garralón

Des que va començar la guerra d’Ucraïna i les xarxes es van omplir de recursos per tractar el tema a través de la LIJ ens rondava pel cap dedicar-li un programa. Un episodi per problematitzar la qüestió, per defugir els “llibres sobre” o els “llibres per a”. No era tan fàcil d’articular. Un dia, en la rutina obligatòria de llegir el blog de l’Ana vàrem llegir l’article “Contar la guerra y literatura infantil (no es tan sencillo)” i vàrem pensar: ja ho tenim. 

L’Ana Garralón – si hi ha algú aquí que encara no la conegui – estudia i treballa amb llibres infantils des de fa anys i va fundar l’any 1989 a Madrid, una llibreria especialitzada en llibres per a nens, Frodo. Ha treballat com a lectora crítica i traductora per a nombroses editorials. Ha escrit un llibre bàsic a la biblioteca de qualsevol mediador com és Història Portàtil de la Literatura Infantil (Anaya 2001/ nova edició revisada: Premses Universitàries de Saragossa, 2017). Ha col·laborat amb institucions a Espanya i Amèrica Llatina. Va col·laborar amb l’equip que va organitzar el Pla Nacional de Lectura de la SEP (Mèxic) entre el 2002 i el 2005.

Professora convidada al Màster de Literatura Infantil de la UAB, de la Universitat de Saragossa i del Màster de Llibre Àlbum de “i con i” i ofereix cursos en línia a la seva pròpia escola de literatura infantil www.anatarambana.com

En el seu treball com a crítica ha escrit a nombroses revistes especialitzades. No deixeu de visitar el seu blog http://anatarambana.blogspot.com on analitza regularment qüestions relacionades amb els llibres per a nens i que és una joia de la LIJ de casa nostra. 

El darrer llibre és fruit d’anys de treball en un tema que investiga amb regularitat: Llegir i saber. Els llibres informatius per a nens (2013).

Per la seva trajectòria, ha rebut el Premi Nacional de Foment a la Lectura 2016 atorgat pel Ministeri de Cultura, Educació i Esport.

Notes a peu de podcast

L’Ana ha començat el programa llegint un fragment del llibre Sachiko
 • L’Anna ha recomanat els següents títols:
  • Els últims testimonis. Un solo de veu infantils, Svetlana Aleksiévitx (Raig Verd/Debate)
  • De quan Hitler va robar el conill rosa, Judith Kerr (L’Altra/ Loqueleo)
  • El diari d’Ana Frank (Debolsillo)
  • ¡Vuela abejorro!, Christine Nöstlinger (Siruela). En català estava a Alfaguara amb el títol Vola, borinot!
  • Un saco de canicas, Joseph Joffo (DeBolsillo)
  • Los distintos, Mónica Montañés i Eva Sánchez Gómez (Ekaré)
 • L’Ana ha parlat de Rosa blanca, de Roberto Inncenti i el debat sobre la veracitat històrica d’aquest àlbum que hi va haver en el seu moment a La Revue des livres pour enfants. Podeu llegir l’article (si llegiu francès) aquí.
 • La Marina ha presentat les novetats de L’Altra Tribu d’aquesta setmana, que són precisament De quan Hitler va robar el conill rosa, de Judith Kerr (traduït per Marta Bes) i la segona part de la trilogia, Sota les bombes (traduït pel Marc Donat).
 • També hem informat que la Revista Namaka ha dedicat el seu últim número al contrasentit de les guerres i al dret que tenim tots a viure en pau.