Qui ens havia de dir que una pandèmia mundial se’ns posaria al camí només en el segon programa i ja ens faria canviar la programació i la manera de gravar el programa. Avui hauríem d’estar parlant del FLIC amb una convidada molt especial. No obstant això, el FLIC no s’ha pogut realitzar i estem tots confinats a casa. Però no passa res, tot té solució.
Hem aprofitat per gravar un programa sobre formació en literatura infantil, juvenil i formació literària. Tant al Guillem com a mi ens han preguntat pel màster de Biblioteca escolar i promoció de la lectura i hem volgut parlar d’aquest però també d’altres. Sobretot, hem volgut reflexionar sobre les nostres perspectives i trajectòries formatives, ja que el Guillem ve del món de l’educació i jo de la literatura.
Esperem que us agradi, que ens doneu feedback i que us serveixi!
Notes a peu de podcast
- El fragment que llegeix a l’inici del Podcast en Guillem Fargas és Blancaneus, de Jacob y Wilhelm Grimm, il·lustrat per Benjamin Lacombe.

- Mariona Trabal és l’antiga bibliotecària escolar de l’Escola Orlandai, tot un referent.
- Podeu consultar la pàgina web del grup GRETEL aquí.
- Podeu consultar la web del Màster en Biblioteca Escolar i promoció de la lectura aquí.
- Podeu consultar el Máster Internacional en Libros y Literatura Infantil y Juvenil de la UAB i el Banco de libro de Venezuela (de moment no es fa)
- El curs professional d’edició és el de Taller de los libros
- Aquí podeu consultar els horaris i agenda de la Biblioteca Rosa Sensat, la directora de la qual és l’Amàlia Ramoneda.
- El Garbell és la revista de recomanacions producte del Seminaris de lectura de la biblioteca Rosa Sensat. Surt 4 vegades l’any i són una eina molt valuosa per fer la selecció de llibres.
- El curs d’edició de l’Escuela Cursiva sobre edició de LIJ és aquest.
- L’Institut de la Infància convoca Píndoles formatives en Literatura infantil.
- Màsters oficials i propis de l’Estat: Màster en Promoción de la lectura, libros y lectores infantiles y juveniles del Centro de Estudios de Promoción de la lectura y literatura infantil (CEPLI); Màster propi en lectura, libros y lectores infantiles y juveniles de la Universitat Saragossa; Diploma d’especialització en cultura, lectura i literatura per infants i joves de la Universitat de València.
- L’Erasmus mundus: “Children’s Literature, Media and Culture” coordinat per la Universitat de Glasgow (Escòcia) i en què participen la UAB i les universitats d’Aarhus (Dinamarca), Tilburg (Països Baixos) i Wroclaw (Polònia).
- La Lara Reyes, membre de GRETEL, és la directora de l’Escola Cesc Aldea de Terrassa, un escola amb un projecte educatiu que gira entorn a la lectura.
- Les llibreries que citem per parlar de clubs de lectura, activitats i presentacions dedicades a prescriptors són: Casa Anita (Gràcia, Barcelona), Llibreria Al·lots (Eixample, Barcelona), Llibreria Sendak (Camp d’en Grassot, Barcelona) i El petit tresor (Vic).
- El blog de Jaume Centelles és Invitació a la lectura.
- Faristol, la revista de crítiques del CLIJCAT és una altra bona eina de selecció de llibres. Aquest any han muntat la primera jornada de formació oberta al públic.
Altres formacions en LIJ
SOBRE ESCRIPTURA
- Escuela de escritores té un curs sobre escriptura de LIJ
- Escribe Melón, de Ana Tarambana
- Entre palabras
SOBRE LITERATURA I MEDIACIÓ LITERÀRIA
- Ateneu Barcelonès fa un curs sobre Teoria i pràctica del conte infantil I i II.
- Troquel té un seminari anomenat YO, MEDIADOR
- Laboratorio Emilia és un espai de referència en formació
- Us recomanem que consulteu aquesta entrada de Linternas y bosques on es fa una recopilació de formacions en LIJ.
I si teniu referència d’alguna formació, no dubteu a dir-nos-ho i ampliarem la llista!
“Qui llegeix, aprofundeix en ell mateix”
Marina Llompart