Categories
Podcast

La lectura d’àlbum o la recerca d’indicis. Amb Anna Juan.

Avui tenim amb nosaltres a l’Anna Juan, a qui segurament molt de vosaltres coneixeu. Ella és doctora en Antropologia Social i Cultural i especialista en literatura infantil. Va cursar, per exemple, el Màster en Llibres i Literatura Infantil (Màster que ja no existeix). És docent i investigadora en el camp de la literatura infantil, la didàctica de la literatura i l’educació literària. De fet, ha creat i dut a terme una infinitat de projectes, formacions o tallers sobre tots aquests aspectes i d’altres com la biblioteca escolar o el foment de la lectura a escoles i d’altres institucions. Ha col·laborat amb el CLIJCAT i amb el grup de recerca de GRETEL així com amb l’editorial WonderPonder. Té un blog de referència que us convidem a investigar anomenat LA COLECCIONISTA.

Si ho recordeu, i si no us animem a escoltar-lo, va venir la Piu Martínez a parlar-nos sobre l’àlbum il·lustrat i explicar-nos una mica què era aquest gènere. En aquest programa ens hem centrat en, un cop sabem què és un àlbum, què podem fer amb ell.

Notes a peu de podcast

L’Anna ha començat el programa llegint un fragment de La cosa perdida, de Shaun Tan (Barbara Fiore Editorial)
  • L’Anna Juan fa formacions en tàndem amb la Piu Martínez. Estigueu pendents, per exemple, de la programació de la Llibreria Sendak.

Crec en el potencial que la literatura infantil i l’educació literària poden tenir al llarg de la infància en termes d’equitat i de lluita contra la desigualtat cultura

Anna Juan
  • Parlant sobre la LIJ i l’educació literària com a arma contra la desigualtat social cita la teòrica Dominique Rateau, l’associació francesa Acces, l’Evelio Cabrejo, Marie Bonnafé, Yolanda Reyes, María Emilia López.
  • Parla de l’espai imaginari de Graciela Montes, que ella anomena “la frontera indómita”.
  • Cita el teòric Aidan Chambers, que ja ha sortit diverses vegades en aquest podcast. Destaca el seu llibre Dime, sobre conversa literària.
  • Cita l’autor David Wiesner, com exemple de creador que porta a l’extrem les potencialitats de la doble pàgina en un àlbum.
Què és això?
  • Podeu consultar les formacions que ofereix l’Anna Juan aquí.
  • L’Anna aniria a fer un cafè amb Ana Sender, l’Ana Peñas, el Manuel Marsol
  • A la seva tauleta de nit no poden faltar els llibres Georges Perec (Especies de espacios, per exemple).

L’àlbum m’interessa especialment pel que fa a l’educació literària perquè incita certes pràctiques que l’escola no pot oblidar

Anna Juan