Avui tenim amb nosaltres a la Fe Fernández, a qui heu escoltat en aquest podcast fent alguna recomanació, és l’ànima de la llibreria l’Espolsada de les Franqueses del Vallès; a la Piu Martínez, experta en àlbum il·lustrat i literatura infantil i juvenil, així com editora. També tenim a en Pep Molist, que és crític, escriptor, divulgador i bibliotecari. Els hem reunit a tots en aquesta nova secció per parlar d’una de les figures capitals de la LIJ: l’Astrid Lindgren.
Astrid Lindgren forma part de l’imaginari de molts infants de països diversos i generació. A qui no li va arribar el llibre de la Pippi, li va arribar la sèrie, algun dels seus altres llibres o, com a mínim, li sona algun element de la vida i obra d’Astrid. L’autora va néixer l’any 1907 en una granja a a l’oest de Suècia. Lindgren, que en aquell moment encara conservava el seu llinatge de solteria, Ericsson, va passar una infància molt feliç i envoltada de natura, i criada – com diria ella – sota els principis de llibertat i seguretat.
Hem parlat de tot això, però també de la seva obra, del seu personatge emblemàtic i fins i tot de l’apropiació política de la figura de Lindgren.
Notes a peu de podcast

- Al principi del programa han parlat de The Story Journey, de l’Astrid Lindgren amb Marit Törnqvist.

- La Fe ha parlat d’un viatge que va realitzar per Suècia seguint la pista d’Astrid Lindgren i les localizacions de la sèrie (Illa de Gotland). Hem trobat aquesta entrada en un blog amb diferents opcions per fer un viatge temàtic a Suècia.
- Hem parlat d’una altra autora, amiga de l’Astrid Lindgren, que va revolucionar d’una manera molt semblant la LIJ d’aquella època: Tove Jansson, la mare dels Mumins.


Pippi es de todos y para todos
Piu Martínez
- S’ha citat l’àlbum de Lissitzky, Historia de dos cuadrados.

- Pomperipossa a Monismània, és un relat per a adults escrit per l’Astrid Lindgren. Es va publicar el març de 1976 quan aquesta va comprovar que els seus impostos havien ascendit al 102% dels seus ingressos. “El conte és un atac a la socialdemocràcia sueca, un partit que considerava íntegrament burocratitzat, arrogant i al servei de si mateix, que havia exercit el poder a Suècia durant més de 40 anys. El relat, que va aparèixer al diari de més alta circulació de Suècia, Expressen, va tenir gran impacte, i es diu que va ser la causa principal de la derrota socialdemòcrata a les eleccions de setembre de 1976, que van posar fi al seu llarg exercici del poder”, diu Mónica Mullor, analista política. Podeu llegir el conte aquí.

És un clàssic perquè passen els anys i seguim llegint els seus llibres i encara ens commouen
Fe Fernández
- Aquests són els llibres imprescindibles de l’Astrid pels nostres convidats, més enllà de la Pippi Calcesllargues.




Pippi sacseja i qüestiona totes les normes socials
Pep Molist