Categories
Podcast

La sobretaula: Astrid Lindgren. Amb Fe Fernández, Piu Martínez i Pep Molist.

Avui tenim amb nosaltres a la Fe Fernández, a qui heu escoltat en aquest podcast fent alguna recomanació, és l’ànima de la llibreria l’Espolsada de les Franqueses del Vallès; a la Piu Martínez, experta en àlbum il·lustrat i literatura infantil i juvenil, així com editora. També tenim a en Pep Molist, que és crític, escriptor, divulgador i bibliotecari. Els hem reunit a tots en aquesta nova secció per parlar d’una de les figures capitals de la LIJ: l’Astrid Lindgren.

Astrid Lindgren forma part de l’imaginari de molts infants de països diversos i generació. A qui no li va arribar el llibre de la Pippi, li va arribar la sèrie, algun dels seus altres llibres o, com a mínim, li sona algun element de la vida i obra d’Astrid. L’autora va néixer l’any 1907 en una granja a a l’oest de Suècia. Lindgren, que en aquell moment encara conservava el seu llinatge de solteria, Ericsson, va passar una infància molt feliç i envoltada de natura, i criada – com diria ella – sota els principis de llibertat i seguretat.

Hem parlat de tot això, però també de la seva obra, del seu personatge emblemàtic i fins i tot de l’apropiació política de la figura de Lindgren.

Notes a peu de podcast

La Fe Fernández ha començat el programa llegint Pippi Calcesllargues, d’Astrid Lindgren
  • Al principi del programa han parlat de The Story Journey, de l’Astrid Lindgren amb Marit Törnqvist.
  • La Fe ha parlat d’un viatge que va realitzar per Suècia seguint la pista d’Astrid Lindgren i les localizacions de la sèrie (Illa de Gotland). Hem trobat aquesta entrada en un blog amb diferents opcions per fer un viatge temàtic a Suècia.
  • Hem parlat d’una altra autora, amiga de l’Astrid Lindgren, que va revolucionar d’una manera molt semblant la LIJ d’aquella època: Tove Jansson, la mare dels Mumins.
Astrid Lindren i Tove Jansson
Novel·les dels Mumins

Pippi es de todos y para todos

Piu Martínez
  • S’ha citat l’àlbum de Lissitzky, Historia de dos cuadrados.
  • Pomperipossa a Monismània, és un relat per a adults escrit per l’Astrid Lindgren. Es va publicar el març de 1976 quan aquesta va comprovar que els seus impostos havien ascendit al 102% dels seus ingressos. “El conte és un atac a la socialdemocràcia sueca, un partit que considerava íntegrament burocratitzat, arrogant i al servei de si mateix, que havia exercit el poder a Suècia durant més de 40 anys. El relat, que va aparèixer al diari de més alta circulació de Suècia, Expressen, va tenir gran impacte, i es diu que va ser la causa principal de la derrota socialdemòcrata a les eleccions de setembre de 1976, que van posar fi al seu llarg exercici del poder”, diu Mónica Mullor, analista política. Podeu llegir el conte aquí.
Astrid Lindgren, a l’atac a la Casa del Tresor de Monismania (Suècia)

És un clàssic perquè passen els anys i seguim llegint els seus llibres i encara ens commouen

Fe Fernández
  • Aquests són els llibres imprescindibles de l’Astrid pels nostres convidats, més enllà de la Pippi Calcesllargues.

Pippi sacseja i qüestiona totes les normes socials

Pep Molist