En aquest programa parlarem de la promoció de la lectura però des d’una pota que normalment no tractem tant en aquest podcast: la responsabilitat de la família en l’engrescament dels nens en la lectura. Per això, hem portat al programa a Joan Portell, llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació i doctor en Didàctica de la Llengua i la Literatura. Treballa com a professor associat entre d’altres al Màster de Biblioteca Escolar i Promoció de la Lectura (que és on el vam conèixer nosaltres de fet). Va ser cap de publicacions de l’Assocació de Mestres Rosa Sensat. A banda, va coordinar el programa Municipi Lector, és crític, tant al seu blog de Llibres al Replà com col·laborant amb la revista Faristol (de la que en va ser director durant molts anys amb Pep Molist) i és autor de diversos llibres de divulgació sobre els hàbits lectors i el seu foment com ara Llegim? Com fer lectors entusiastes o Adolescents i lectura: el binomi fantàstic.
Notes a peu de podcast

- Parla dels llibres Les aventures de Tom Sawyer, de Mark Twain i Pippi Calcesllargues, d’Astrid Lindgren, L’illa del tresor, d’Stevenson.
- Remet al programa sobre La brúixola del mediador, amb la Marta Roig.
- Recomana el llibre sobre oralitat Del pecho a la palabra, de Juan Cruz Igerabide

- Destaca la feina en la promoció de la lectura per a joves de la Biblioteca Cubit (Saragossa) i La Tabakalera (Sant Sebastià)
- Parla d’un projecte d’investigació impulsat per Mariona Trabal, antiga bibliotecària de l’Escola Orlandai per analitzar l’impacte real que va tenir la seva tasca en la formació de lectors.

- Parla dels autors Jesús Moncada, Manuel de Pedrolo i Jaume Cabré en les seves preguntes llampec.
La lectura, sobretot a aquestes edats, no ha de ser una activitat individual, sinó una activitat col·lectiva
Joan Portell